TAAL

Saamaka Tongo

Saramaccaners, de nazaten van de vrijgevochten slaven, die ook wel Marrons genoemd worden, spreken hun eigen taal. Het Saramaccaans is ontstaan in de 17e eeuw als slaventaal en heeft zijn oorsprong aan de westkust van Afrika. Deze taal heeft invloeden vanuit het Afrikaans, Engels, Frans, Nederlands, Portugees en Spaans. Naast deze talen zijn er ook Surinaamse elementen erin te vinden. Het Saramaccaans is de spreektaal der Saramaccaners. Alleen op de scholen wordt Nederlands gesproken. Ook het Surinaams wordt door de Saramaccaners goed gesproken. Bewoners die boven het Prof. Dr. Ir. van Blommensteynstuwmeer (tegenwoordig het Brokopondostuwmeer genoemd) wonen, hebben een andere uitspraak vergeleken met hen die beneden het stuwmeer wonen. Er zijn verschillen in enkele woorden. Kijkt u naar deze voorbeelden. Boven het stuwmeer spreekt men van wogi (erg) beneden het stuwmeer spreekt men van hogi. Een andere voorbeeld is kooko (geel) beneden het stuwmeer zegt men donu. Zo zijn er tal van voorbeelden. Bepaalde uitspraakkenmerken worden beïnvloed door samenhang van meerdere talen. Wat betekend dat de originele taal terrein kan verliezen. De bewoners beneden het stuwmeer komen in contact met diverse talen waardoor op den duur de taal kan verdwijnen. En uit de verschillende talen die met elkaar verbonden worden, kan een nieuwe taal ontstaan. Om de taal niet verloren te laten gaan, pleit stg. Sasoni voor behoud ervan. In de handel zijn boeken te vinden die kunnen helpen de taal enigszins te beheersen.

De heer E.H.R. Landveld bracht een leerboek uit, dit boek is verkrijgbaar onder ISBN 90-8539-027-3 en heet Saamaka Tongo.

TAAL LES

Saamaka soni start binnenkort met een saamaka les voor beginners. Met deze les (bestaande uit 10 lessen) kunt u binnen enkele weken Saramaccaans spreken en verstaan. Bent u van plan eens naar Suriname te gaan en een bezoek brengen aan het binnenland? Dan is deze cursus bestemd voor u. Ook al gaat u niet naar Suriname naar het binnenland kunt u met deze cursus starten. Uw favoriete muziek, gezongen in het Saramaccaans kunt u zonder meer verstaan en meezingen. Met deze cursus kunt u met uw Saramaccaanse vrienden/kennissen een gesprek voeren. Niet alleen het spreken zult u onder de knie hebben maar ook het schrijven van de taal. In 10 lessen leert u zich in eenvoudige gesprekken en allerdaagse situaties verstaanbaar te maken in de Saramaccaanse taal.

Stichting Saamaka Soni
Postbus 9565
1006 GB Amsterdam
Tel. 06—28 26 44 42

Wij zullen u binnenkort informeren over de nieuwe lessen.
Ga naar boven